“Dankzij dansen ben ik nog zo fit”

Choreograaf en danser Curtley Mooring (40) ontwikkelt in samenwerking met Andrew een Switch2Move (S2M) variant voor jonge Parkinsonpatiënten. Curtley heeft zelf ook Parkinson.
“Door te blijven bewegen en dansen, hoop ik mijn ziekteproces te vertragen. Ik weet ook zeker dat ik dankzij het dansen nog zo fit ben. Ik ben niet stijf en heb nog een goede balans. Dat wil ik zo lang mogelijk volhouden, en gun ik andere patiënten ook. Na de S2M-cursus bij Andrew kreeg ik het idee om de lessen speciaal te ontwikkelen voor jonge mensen met Parkinson van jong tot een jaar of 50, 55. Het verschil zit ‘m vooral in de muziek: jongeren hebben een andere muzieksmaak. Maar ook in de beleving; de bewegingen maak ik wat dynamischer en energieker.

Het mooiste is dat de lessen mensen blij maken en hen helpen om voor een langere periode zelfstandiger te zijn. Ook het sociale aspect is belangrijk, in de groep kunnen ze onbevangen met elkaar lachen, dansen, verhalen delen. Bij S2M verwerken we essentiële bewegingen uit het dagelijks leven – lopen, wassen, afwassen – in de danstherapie. Het is laagdrempelig, iedereen kan meteen meedoen en dat maakt het ook zo leuk.” De S2M-lessen van Curtley starten in Tilburg (wanneer is afhankelijk van de overheidsmaatregelen in verband met COVID-19), en deze wil hij later graag verspreiden
over het hele land.

Lees hier meer over Switch2Move

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.