Parkinson onderzoek door de tijd heen

Prof. Dr. M Claessens

Sinds 1998 financiert Stichting ParkinsonFonds onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Hieronder slechts een greep van de bijna 100 onderzoeken we wij al mogelijk hebben gemaakt.

Welke moleculaire mechanismen veroorzaken erfelijke vormen van parkinson?

Het belangrijkste doel van ons onderzoek is het in kaart brengen van de moleculaire mechanismen die erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson veroorzaken. Wat zijn de gevolgen van deze genmutaties en waarom leiden juist deze mutaties tot het afsterven van de dopamine neuronen in de hersenen? Wat is het mechanisme? Dat proberen wij te ontrafelen.

Wat zijn biomarkers voor een vroege diagnose van parkinson?

Ons onderzoeksproject is een internationale samenwerking tussen medische centra in België, Nederland en Duitsland. Ik ben bewegingsstoornisneuroloog en coördinerend onderzoeker bij dit project. Eerder onderzoek toonde al aan dat parkinson en andere neurologische aandoeningen slaapproblemen en REM-slaapstoornissen geven, soms al tien jaar vóór de diagnose parkinson.

Het remmen van ferroptose in de ziekte van Parkinson

Dit onderzoeksproject kent twee hoofddoelen: het bestuderen van de interactie tussen eiwitstapeling en ferroptose – een vorm van geprogrammeerde celdood – en het beïnvloeden hiervan met onder andere specifieke geneesmiddelen. Daar zal ik enige achtergrond bij schetsen.

Kunnen beschadigde cellen in het brein herstellen?

“Wij willen bepalen of de stamcellen van het brein geactiveerd kunnen worden om nieuwe hersencellen te produceren. Wij weten dat er nog stamcellen aanwezig zijn in het menselijke brein, maar deze kunnen het brein niet herstellen. We willen bepalen of deze stamcellen een bron van cellen kunnen zijn om het brein te herstellen.