Het optimaliseren van DBS en de ontwikkeling van aDBS
Ons doel is om diepe hersenstimulatie (DBS) voor Parkinson-patiënten slimmer en effectiever te maken. Dankzij dit onderzoek is de ontwikkeling van adaptieve DBS (aDBS) mogelijk gemaakt, waarbij de stimulatie zich automatisch aanpast aan de symptomen die op dat moment het meest opvallen.
Wat is de rol van externe factoren, zoals Covid, op de ontwikkeling van parkinson?
Welke moleculaire processen zitten er achter factoren die de kans op parkinson kunnen vergroten? Dat wil prof. dr. Mireille Claessens achterhalen met fundamenteel onderzoek.
FMT-CAPGAP onderzoek
Ons doel is om de effectiviteit van diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) voor de ziekte van Parkinson te vergroten. Dit willen we bereiken door de hersenstimulatie op een meer intelligente manier toe te passen waarbij de stimulatie zich aanpast aan de symptomen die op een bepaald moment op de voorgrond staan bij de patiënt.
Wat wormen ons leren over darmen en parkinson
Wat hebben onze darmen te maken met de ziekte van Parkinson? Een onderzoek in Finland naar de desulfovibrio bacterie bij wormen geeft ons verassende inzichten.
Zijn virussen direct betrokken bij het ontstaan van eiwitaggregaten bij de ziekte van Parkinson?
Mireille Claessens is hoogleraar Nanobiofysica en onderzoekt wat er fout gaat met eiwitten die bij parkinson samenklonteren in de hersenen. “We proberen de werking en functie van ongestructureerde eiwitten zoals alfa-synucleïne te begrijpen. Zodat we ooit met medicatie kunnen ingrijpen wanneer er met zulke eiwitten iets misgaat, zoals bij de ziekte van Parkinson gebeurt.”
Normalisatie van FDG-PET hersenscans van parkinsonpatiënten met machine learning
UMCG-onderzoekers ontwikkelen een machine learning-methode om verschillen in FDG-PET hersenscans tussen ziekenhuizen te verminderen. Dit verbetert multicenterstudies en belooft nauwkeurigere diagnoses en beter onderzoek bij Parkinson.
De interactie tussen alfa-synucleïne en vetmetabolisme
We spraken hoofdonderzoeker Ellen Nollen over dit belangrijke onderzoek.
Wat is het verband tussen de darmen en parkinson?
Eerder onderzoek toonde al een verband tussen de darmen en het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Dit nieuwe onderzoek duikt daar verder op in.
Human Midbrain Organoids to study Parkinson’s Disease
Dr. Wim Mandemakers onderzoekt hoe genetische mutaties bij Parkinson leiden tot het afsterven van dopamine-neuronen met behulp van menselijke organoïden. Dit baanbrekende onderzoek helpt nieuwe therapieën te ontwikkelen om de ziekte te stoppen.
Het activeren van slapende neurale stamcellen van patiënten met de ziekte van Parkinson: een bron voor hersenreparatie?
Dr. Vanessa Donega onderzoekt of slapende neurale stamcellen bij Parkinson-patiënten opnieuw geactiveerd kunnen worden om dopaminerge neuronen te produceren. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen waarbij het brein zichzelf herstelt.
Validatie van microglia Histamine H4 receptor antagonisme voor de behandeling van de ziekte van Parkinson
Dr. Ling Shan onderzoekt of het blokkeren van histamine H4-receptoren in microglia kan helpen om het ziekteproces van Parkinson in een vroeg stadium te remmen. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe vroege behandelingen voor de ziekte van Parkinson.
Effecten van een gecombineerde stamcelbehandeling op dopamine netwerken bij motorische en non-motorische parkinson symptomen
Dr. Frank Meye onderzoekt hoe het brein zich aanpast na letsel of neurologische aandoeningen. Hij ontwikkelt nieuwe therapieën die de hersenfunctie kunnen herstellen en verbeteren.
Gerandomiseerde uitgestelde start-proef van Levodopa bij de ziekte van Parkinson
Dit onderzoek richt zich op het gebruik van levodopa, het meest gebruikte medicijn voor de ziekte van Parkinson. Onder een deel van de neurologen was het een gangbare was dat het gebruik van levodopa mogelijk schadelijk zou kunnen zijn op de lange termijn. Daardoor werden nogal eens ook andere parkinsonmedicijnen voorgeschreven die minder effect hebben op de klachten van patiënt.
De rol van miRNA’s in het ontstaan van Parkinson
Het onderzoek wil begrijpen hoe we kleine deeltjes genaamd exosomen, die cellen afgeven, kunnen gebruiken om de ziekte van Parkinson vroegtijdig te diagnosticeren door hun inhoud – microRNA’s (miRNA’s). MiRNA’s zijn kleine moleculen die de activiteit van genen kunnen regelen.
Parkinson onderzoek door de tijd heen
Sinds 1998 financiert Stichting ParkinsonFonds onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Hieronder slechts een greep van de bijna 100 onderzoeken we wij al mogelijk hebben gemaakt.
Welke moleculaire mechanismen veroorzaken erfelijke vormen van parkinson?
Het belangrijkste doel van ons onderzoek is het in kaart brengen van de moleculaire mechanismen die erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson veroorzaken. Wat zijn de gevolgen van deze genmutaties en waarom leiden juist deze mutaties tot het afsterven van de dopamine neuronen in de hersenen? Wat is het mechanisme? Dat proberen wij te ontrafelen.
Wat zijn biomarkers voor een vroege diagnose van parkinson?
Ons onderzoeksproject is een internationale samenwerking tussen medische centra in België, Nederland en Duitsland. Ik ben bewegingsstoornisneuroloog en coördinerend onderzoeker bij dit project. Eerder onderzoek toonde al aan dat parkinson en andere neurologische aandoeningen slaapproblemen en REM-slaapstoornissen geven, soms al tien jaar vóór de diagnose parkinson.
Het remmen van ferroptose in de ziekte van Parkinson
Dit onderzoeksproject kent twee hoofddoelen: het bestuderen van de interactie tussen eiwitstapeling en ferroptose – een vorm van geprogrammeerde celdood – en het beïnvloeden hiervan met onder andere specifieke geneesmiddelen. Daar zal ik enige achtergrond bij schetsen.
Kunnen beschadigde cellen in het brein herstellen?
“Wij willen bepalen of de stamcellen van het brein geactiveerd kunnen worden om nieuwe hersencellen te produceren. Wij weten dat er nog stamcellen aanwezig zijn in het menselijke brein, maar deze kunnen het brein niet herstellen. We willen bepalen of deze stamcellen een bron van cellen kunnen zijn om het brein te herstellen.
Post-mortem hersenweefselonderzoek: welke celdood factoren zijn betrokken bij celverlies in de ziekte van Parkinson?
We zoeken naar factoren die de celdood aansturen, en – dat is nieuw – dat doen we ook in post-mortem hersenweefsel. Sinds kort zijn er nieuwe technieken beschikbaar waardoor we glaasjes met cellen op hele hoge resolutie kunnen inscannen.
Overleven op geleende energie: de rol van mitochondriale overdracht bij de ziekte van Parkinson
We willen effectieve manieren verkennen en ontwikkelen om neuronale degeneratie bij de ziekte van Parkinson te voorkomen. Daarbij richten we ons op het herstel van beschadigde mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Beschadigde mitochondriën, die geen energie meer leveren, zijn een voorname oorzaak van neuronale cel dood tijdens parkinson.
Geneesmiddelen tegen neuronale dood bij parkinson
Dr. Francisco Pan-Montojo vond effectiviteit bij paraquat-geïnduceerde ziekte (parkinson die veroorzaakt is door pesticide paraquat), maar niet bij genetische vormen met alfa-synucleïne-overexpressie.
Meer inzicht in mechanismen achter parkinson wijst richting naar nieuwe therapie
Martyna Grochowska herprogrammeert huidcellen naar stamcellen om de mechanismen achter de ziekte van Parkinson te leren begrijpen.
Gen ontdekt dat parkinsonisme veroorzaakt bij jonge mensen
Recent ontdekt dankzij fundamenteel onderzoek: een gen dat parkinsonisme veroorzaakt bij jonge mensen. Lees hier meer over dit goede nieuws.
De rol van LRRK2 in de communicatie tussen menselijke microglia en neuronen in PD-pathologie
Een recente studie heeft laten zien dat ook onafhankelijk van mutaties de activiteit van LRRK2 verhoogd is in Parkinson patiënten.
Vroegtijdig opsporen en verminderen van het risico van parkinson
Epidemioloog dr. Susan Peters wil nieuwe risicofactoren vinden van Parkinson en ziektespecifieke biologische processen in kaart brengen.
“REM-slaapgedragsstoornis als voorbode voor ontstaan ziekte van Parkinson”
Prof. dr. K.L. (Nico) Leenders (UMC Groningen) komt steeds dichter bij het antwoord met zijn studies naar REM-slaapgedragsstoornis.
Kunnen virussen parkinson veroorzaken?
Kunnen virussen Parkinosn veroorzaken? Mogelijk spelen virusinfecties een rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
Schade aan zenuwbanen in kaart brengen met MRI
Dr. Laura Jonkman (Amsterdam UMC) vertelt over haar vernieuwende studie in zenuwbanen, om mensen met de ziekte van Parkinson op termijn beter te kunnen behandelen.
Insula speelt sterke rol bij Parkinson
Welke rol speelt het hersengebied de insula bij cognitieve symptomen in een vroeg stadium van Parkinson?
Begint parkinson in het afweersysteem?
Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af die de neurotransmitter dopamine produceren. Maar wat is de oorzaak? Begint de ziekte in het afweersysteem? Lees hier meer over het onderzoek naar het ontstaan van Parkinson.
Waar begint de ziekte van Parkinson?
Parkinson is een complexe ziekte die de patiënt dagelijks confronteert met ingrijpende gevolgen die geleidelijk verergeren. Hersencellen die dopamine produceren, sterven af en dat heeft onder meer gevolgen voor de motorische functies van de patiënt. Maar we weten nog niet exact waarom die hersencellen afsterven. En waar de ziekte van Parkinson precies begint. Dr. Dolga wil met haar onderzoek achterhalen of het eiwit LRRK2 en het immuunsysteem hierbij een sleutelrol spelen. Dat kan de poort openen naar een remedie.
De rol van het LRP10-gen
Dankzij betrokken donateurs, konden wij nieuwe veelbelovende onderzoeksvoorstellen honoreren! Het gaat om onderzoeken van dr. Wim Mandemakers en professor Vincenzo Bonifati (Erasmus MC) naar respectievelijk de rol van het specifieke LRP10-gen bij het ontstaan van Parkinson en de rol van niet-neuronale cellen in alpha-synucleopathieën.
Op weg naar betere celtherapie voor de ziekte van Parkinson
Mede dankzij onze betrokken donateurs kon prof. dr. Jeroen Pasterkamp zijn vernieuwende Parkinsonstudie afronden. Met belangrijke ontdekkingen als resultaat.
Blootstellingen en metabolieten meten in bloed vóór diagnose parkinson
De oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn nog grotendeels onbekend. Naast genetische factoren is het zeer waarschijnlijk dat blootstellingen uit de omgeving een belangrijke rol spelen. Het kennen van externe blootstellingen als risicofactor biedt mogelijkheden voor preventie. Biologische reacties op deze blootstellingen in het lichaam kunnen bovendien inzicht geven in het ziektemechanisme.
Vroege aanwijzingen voor de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is complex en confronteert patiënten dagelijks met ingrijpende symptomen die geleidelijk verergeren. Met dit onderzoek van dr. Ikram wordt het mogelijk om subtiele Parkinsonsignalen al in een zeer vroeg stadium op te sporen. Dat betekent een grotere kans om jaren eerder in te grijpen op Parkinson waardoor patiënten langer met een hogere kwaliteit kunnen leven.
Nieuwe ontdekking in zenuwcelstudie
Er is een nieuwe ontdekking in zenuwcelstudie van dr. Wim Mandemakers (Erasmus MC), die we graag met u willen delen. Lees hier het volledige artikel.
Onderzoeksupdates
De onderzoekers vertellen over de laatste ontwikkelingen en inzichten van hun parkinson onderzoek. Lees hier meer over de parkinson onderzoeksupdates.
Onderzoek naar invloed van de insula op cognitieve stoornissen
Veel patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen al vroeg in het ziektebeloop problemen met het cognitief functioneren. Dit uit zich vooral in moeite met overzicht houden, plannen en organiseren. Het is onvoldoende bekend waarom dit gebeurt. Ook kunnen we niet voorspellen bij welke patiënten de cognitieve stoornissen al snel tot een dementie zullen leiden. In onze studie willen we onderzoeken welk rol de insula speelt bij deze problemen.
Stamcel stimulatie bij Parkinson
We weten sinds kort dat in het gebied in de hersenen van parkinsonpatiënten, waar een tekort is aan dopamine, er nog steeds stamcellen aanwezig zijn.